Goranka Jureško kao René Magritte

Novinarka Jutarnjeg Goranka Jureško jučer je objavila članak u kojem ljude koji propitkuju svrsishodnost nošenja maski učenika u školama naziva "sebičnim, zločestim, bahatim antivakserima kojima fašistička retorika nije strana". Ista je to novinarka koja već 2 godine piše neke od najradikalnijih članaka na temu covida iz kojih se može iščitati da bi dotična bila najzadovoljnija kada bi Hrvatska, pa i ostatak zapadnog svijeta, postala policijska država koja pazi na svaki korak svojih građana kako, nedaj Bože, ne bi došlo do širenja virusa. Na stranu sada što na svijetu ne postoji država, neovisno o rigoroznosti mjera, koja je uspjela zaustaviti širenje covida (dapače, neke od najzatvorenijih država vrlo su često bile na svjetskom vrhu brojeva novozaraženih), na stranu što gđa kontinuirano pokazuje manjak elementarnog političkog, povijesnog, filozofskog i sociološkog znanj,a pa ne shvaća da povećavanje moći države radi sigurnosti neizbježno vodi do zlouporabe iste te moći, na stranu čak i to što Velika Britanija planira ukinuti mjeru nošenja maski jer sve više ljudi shvaća da su maske izrazito malo napravile za sprečavanje širenja virusa, fokus će ostati na pokvarenoj kontradikciji koju je gđa počinila specifično u tom članku.


Nazivanje svakoga tko se s nama ne slaže pogrdnim nazivima te onemogućavanje kritičke diskusije pod izlikom "vlast zna najbolje" neke su od temeljnih karakteristika fašizma. Fašizam, kao i svi totalitarizmi, funkcionira na manjku intelektualne skromnosti koja u svakom trenutku ostavlja mogućnost da smo u svojim stavovima u krivu. Vodeća partija u fašističkom sistemu ne može biti u krivu budući da "u krivu" implicira postojanje objektivne istine dok se u takvim sistemima objektivna istina transformira u istinu partije. Strana koja sumnja u tu istinu je, stoga, automatski zla i upravo je ona uzrok svih nedaća koje se događaju dobrim poslušnim ljudima koji vjeruju svojoj partiji. Dodajte tome još generalizaciju prisutnu u članku u kojoj se svi koji ne vjeruju da maske pomažu nazivaju antivakserima i imamo gotovo sve potrebno za zdravi totalitarizam; netrpeljivost i agresivnost prema drugoj strani, potpunu vjeru u partijske dogme, stvaranje žrtvenog janjeta "onih drugih zločestih" bez kojih bi svijet bio bolji i svođenje svih s kojima se ne slažemo pod isti nazivnik. Paradoksalno je, s tim na umu, da osoba koja inače zaziva privođenje neposlušnika, te je u jednom članku uspjela sažeti gotovo sve sastojke fašističke retorike, naziva bilo koga fašistom, a pogotovo one koji se ne žele podčiniti njenom propartijskom netolerantnom narativu.


Cijeli članak u tom smislu podsjeća na poznatu sliku lule nadrealističkog umjetnika Renéa Magrittea na kojoj pri dnu piše "ovo nije lula". Pogledajmo samo tu rečenicu; "sebični, zločesti, bahati antivakseri kojima fašistička retorika nije strana" - prvi dio rečenice je očita fašistička retorika dok drugi dio pokušava to sakriti time što suprotnu stranu okrivljuje za fašističku retoriku. Vidimo lulu na slici, a ispod nje piše da to nije lula. Vidimo fašističku retoriku, a nakon nje piše da oni koji su izvrijeđani fašističkom retorikom koriste fašističku retoriku. Možda bi bilo bolje da Goranka sljedeći put kad se odluči na fašističku retoriku napiše dodatak "ovo nije fašistička retorika", pa da se, kao umjetnička scena nakon objavljivanje Magritteove slike, mi ostali raspravljamo što je time htjela reći budući da je u ovom slučaju dosta jasno što je učinila.


Primjedbe

  1. Sjajan tekst: jasno, precizno i oštro. Baš kako i treba kad je posrijedi ovakva problematika. Nažalost, Jureško nije ovdje nekakav udaljen, ekstreman i jedinstven slučaj, već samo jedna od mnogih koji dijele njeno mišljenje i retoriku. Također, ova problematika nikako nije lokalna ili regionalna već univerzalna, a dnevnih dokaza u prilog tome ima napretek. Primjerice, Noam Chomsky, kojeg mnogi gledaju kao neprikosnoveni autoritet u raznim društveno-humanističkim poljima, je - nejednom - istaknuo kako se zalaže za ostracizam necijepljenih.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar