Da je Sokrat živ, iznova bi mu presudili

Htio on to ili ne, na leđima Joe Rogana se trenutno vodi civilizacijska bitka između autoritarizma/cenzure i slobode govora (mišljenja). Rogan je osoba koja je svoj glas doslovno od nule dovela do najvažnijeg glasa na svijetu kojeg milijuni radije slušaju nego zamorni, jednostrani i manipulativni narativ klasičnih medija. S obzirom na njegovu neovisnost o nikome s jedne strane i intelektualnu znatiželju i otvorenost s druge, bilo je pitanje vremena kad će netrpeljiva masa mainstreama, koja svoju netrpeljivost pokušava maskirati u brigu za druge, a glavni cilj joj je jednostranost razmišljanja umjesto pluralizma, okrenuti svoje kandže prema Roganu. Pokušali su to klasičnom taktikom; diskreditacijom na temelju izjava izvučenih iz konteksta starim nekad i preko 10 godina, ali svima koji imalo znaju o Roganu, jasno je da te optužbe s njim imaju veze koliko političko poštenje ima s hrvatskom politikom.


Ne zavaravajmo se; napadi na Rogana nisu ništa drugo osim borbe za moć i pokušaja potiskivanja osobe koja se usudi ići kontra struje. Boje ga se jer ga ne mogu kupiti, boje ga se jer znaju da nije pokvaren, boje se njegove iskrenosti i boje se njegove znatiželje. Sve su to osobine na kojima je izgrađena naša civilizacija i sve su to osobine koje, nažalost, uz civilizacijski zamor koji osjećamo, sve manje i manje cijenimo, a sve više agresivno napadamo. Tragično je vidjeti takav civilizacijski regres u kojem se udara na ideje koje smo odavno, s dobrim razlozima, definirali kao ključne. Da je Sokrat danas živ, budite sigurni da bismo ga nanovo osudili jer mainstream u svojoj pokvarenosti i zatvorenosti ne bi bio spreman na njegov kritični i otvoreni um baziran na propitkivanju svijeta oko sebe.


Mantra stare Grčke, a time i temelja naše civilizacije, bila je "neistražen život nije vrijedan življenja". Danas nažalost moramo kamionima, prosvjedima i hrabrim individuama kao što je Joe Rogan, smireno, jasno i odriješito podsjećati na tu tezu i ne ustupiti ni koraka onima koji su spremni pod krinkom sigurnosti uzeti našu slobodu; ona nije njihova niti je na njima da se proizvoljno njome poigravaju. Ne dajmo im ni koraka. 


#ThanksJoeRogan

#freeSpeechMatters 




Image from https://wallpapersafari.com/w/Si7svm

Primjedbe