HDZ i velika država

Dok gledamo nova uhićenja vladinih ministara iz tog, navodno, "očišćenog" i "vjerodostojnog" Plenkovićevog HDZ-a, rijetko tko u javnom prostoru radi paralelu između tih prljavih korupcijskih afera sa situacijom oko covida. Čudno je posljednje dvije godine promatrati kako HDZ-u svi mainstream mediji i gotovo cijela oporba, koliko god u drugim stvarima bili kritični prema njima, uredno drže ljestve u kontekstu covida. Tko je samo mogao misliti da će jedan Index, koji u jednom trenutku naziva HDZ-ovce ne-ljudima, toliko zdušno braniti pandemijske odluke iste te stranke pa i pod cijenu vrijeđanja onih koji im se suprotstave. Ne radi se tu, naravno, o nekoj rođenoj ljubavi prema HDZ-u, već o dubljem problemu; o zalaganju za ono što se u političkoj filozofiji naziva "velika država" (eng. Big government); smatranje da je jedina mogućnost uspostavljanja funkcionalnog društva davanje vlasti da svojim alatima (najčešće preko velikog birokratskog javnog sektora) regulira živote i djelovanje građana. Ne podržava Možemo HDZ kao takav kad su u pitanju covid potvrde, već podržava ideju da vlast može i mora imati kontrolu do te mjere da nas vladini činovnici mogu zatražiti uvid u zdravstveno stanje prilikom kupovine kruha u dućanu. 


Problem s velikom državom ustanovili su klasični liberali transformacijom temeljnog političkog pitanja iz "tko bi trebao vladati" u "kako postaviti sistem da vlast svojim neizbježnim budućim greškama i/ili korupcijom ne može napraviti previše štete". S tim na umu nastala je demokratska podjela vlasti, odnosno omogućavanje međusobnog provjeranja različitih nezavisnih poluga vlasti. Važnost tih ideja gledamo svakodnevno kada vidimo sveprisutnu korupciju i pokvarenost ne samo u domaćoj, već i u globalnoj politici. Iluzorno je očekivati da će na vlast dolaziti samo poštene osobe koje nikada ne bi zloupotrijebile svoj položaj, a još iluzornije da ogromna moć nema potencijala iskvariti čak i najpoštenije. Ako neku mantru, stoga, treba uvijek imati na umu u politici, onda je to da moć neizbježno otvara vrata korupciji te da zato mora biti limitirana. 


Imajući to na umu, ostaje nejasno kako nitko od tih silnih kritičara koruptivnog HDZ-a, koji, da se ne lažemo, već 30 godina sustavno koristi Hrvatsku kao platformu za grabež, nije shvatio da je beskrajno naivno očekivati da će iste osobe koje su u stanju usred pandemije davati 4 milijuna kuna cvjećarskoj firmi za izradu web stranice ili beskrupulozno krasti iz EU fondova, u kontekstu covida naglo postati toliko dobre da tu ogromnu količinu moći odlučivanja tko i kada smije po svoju mirovinu na poštu neće zloupotrijebiti. 


Pa pitamo vas, mainstream mediji i žestoki "protivnici" HDZ-a, Telegrami, Indexi,... i vas agresivna oporbo Možemo i SDP, zašto dopuštate ljudima koje danas (s pravom) nazivate koruptivnim banditima da sutra zabranjuju 40% građana RH da ulazi u javne ustanove koje funkcioniraju na njihovim novcima? Je li vas ta zaljubljenost u veliku državu, i uspješno stvorena panika oko covida, stvarno toliko zasljepila da ne vidite da HDZ na vlasti nije politička iznimka već pravilo te da se s pravom bojimo davanja moći odlučivanja o individualnim slobodama pojedincima koji ne mogu odraditi mjesec dana posla bez nove korupcijske afere?




Primjedbe