Javni upit portalu VIDA

Nastavno na vašu emisiju (https://www.youtube.com/watch?v=YmuJcMMFDRU) s glavnim urednikom Faktografa, smatramo bitnim ukazati na niz netočnosti koje je gospodin izgovorio u eteru, a koje nažalost nisu bile preispitane od voditelja, g. Lado Tomičić.

Za početak, g. Vidov se u više navrata pozvao na mantru Faktografa "samo činjenice", govoreći kako se Faktograf bavi isključivo ispravljanjem činjenica, a nikako vrednovanjem interpretacija činjenica. S obzirom na njihovo kontinuirano nezamaranje intelektualnim poštenjem (primjere kojeg smo naveli u: https://sapereaudecro.blogspot.com/.../covid-potvrde...), moramo priznati da nas je začudilo da gospodin uopće može smisleno diferencirati interpretaciju činjenice od same činjenice, no, eto, javno priznajemo svoje neopravdano podcjenjivanje. Ono što, nažalost, iz toga moramo zaključiti jest da takvo djelovanje očito nije produkt gospodinovog neznanja, već njegove svjesne manipulativnosti (jer je, ponavljamo, pokazao da shvaća razliku činjenica i poigravanja činjenicama), kroz koju bismo vas voljeli provesti u nastavku.

U našem jučerašnjem tekstu (https://www.facebook.com/photo/?fbid=179962701248027&set=a.173475565230074), analizirali smo Faktografove nedavne objave u kojima su, između ostalog, tvrdnje iznesene na portalu Logično označene kao netočne (https://faktograf.hr/.../ne-kalifornija-nije-uvela.../...). Ta je navodna netočnost, međutim, obrazložena nečime što Logično uopće nije napisalo - konkretno, Logično je prenijelo sljedeću vijest; "Kalifornija je usvojila zastrašujući zakon o cenzuri koji će omogućiti režimu da kažnjava sve doktore koji iznose svoje medicinsko stajalište, ako je ono različito od režimskog. Ovo je vjerojatno prvi puta u povijesti da nešto tako uvodi jedna demokratska zemlja, i nije potrebno naglašavati implikacije toga. Očito je da su njihove laži postale toliko prozirne, da oni na vlasti više nemaju izbora – umjesto diskusije uvode cenzuru, i to tako da doktorima, koji su školovani i plaćeni da daju medicinska mišljenja – zabrane davanje istog", koju je Faktograf označio kao netočnu jer "američka savezna država Kalifornija u listopadu 2022. je doista usvojila zakonsku odredbu koja zabranjuje liječnicima širenje dezinformacija o Covidu-19, pod prijetnjom gubitka liječničke dozvole. Međutim, ova odredba neće se odnositi na javne izjave liječnika, već samo na njihove razgovore s pacijentima koje liječe".

Pitamo vas, i apeliramo da pitanje proslijedite g. Vidovu ako do njega možete doći, gdje je to portal Logično napisao da će se JAVNE izjave liječnika kažnjavati, pa da ih se zbog toga prozove da su lagali? Nadalje, smatrate li vi, ili gospodin Vidov, da je pošteno da se ovaj članak naslovi riječima "Ne, Kalifornija nije uvela zakon o cenzuri liječnika zbog drugačijeg mišljenja o Covidu" dok u jednoj od prvih rečenica u članku piše da je "Kalifornija u listopadu 2022. doista usvojila zakonsku odredbu koja zabranjuje liječnicima širenje dezinformacija o Covidu-19"? Može li se ovaj članak uistinu nazvati samo "provjerom činjenica" ili tu ipak postoji pozamašna doza ideološke pristranosti i manipulacije istim tim činjenicama na koje se pozivaju?

Koliko je manipulativna i podobna za zlouporabu ta teza "samo činjenica" pokazuje i dugoročno prethodno Faktografovo djelovanje; primjerice, u članku iz 2021. (https://faktograf.hr/.../covid-potvrde-nisu-oblik.../) pišu sljedeće; "Vezano za tvrdnju da Covid potvrde nisu znanstveno utemeljene, podsjetimo najprije kako su cijepljene osobe manje podložne zarazi od necijepljenih te samim time i manje šire zarazu od necijepljenih osoba", da bi prije koji tjedan (https://faktograf.hr/.../pfizerova-direktorica-nije.../) "fact-checkirali" niz objava, uključujući i dvije naše, koje se tiču vijesti priznanja Pfizerove zaposlenice o tome kako nisu radili nikakva testiranja na to sprečava li njihovo cjepivo širenje virusa, označivši ih kao **netočne** jer "ne otkrivaju ništa novo". Budući da se taj "fact-checking" direktno referira na period s početka 2021. - otprilike kada su cjepiva puštena u prodaju, odnosno kada je Faktograf objavio prvi navedeni članak u ovom odlomku, vidite li vi kontradikciju koju mi vidimo u kojoj Faktografovci prvo eksplicitno kažu da covid cjepivo smanjuje širenje virusa, a godinu i pol kasnije negiraju da je itko to tada tvrdio (pa, posljedično, naši tekstovi o Pfizerovom priznanju "ne otkrivaju ništa novo")?

Ovakvih je primjera gomilu - pitanje je, primjerice, i kako netko može tvrditi da se bavi "samo činjenicama", a da se istovremeno u ranije navedenom članku (https://faktograf.hr/.../covid-potvrde-nisu-oblik.../) poziva isključivo na one izvore koji potvrđuju njihove teze (u ovom slučaju HZJZ), a sve ostale prešućuju (u to je vrijeme bio aktualan Lancetov rad koji negira ono što HZJZ tvrdi: https://www.thelancet.com/.../PIIS0140-6736(21.../fulltext), a uz to, sama činjenica da nijedan Faktografov "fact-checking" suprotstavljene strane u covid priči nije napravljen (npr. https://vijesti.hrt.hr/.../bubas-cjepiva-protiv-covid-a-u..., https://www.liberal.hr/vili-beros-maske-959, https://vlada.gov.hr/.../plenkovic-danas-imamo.../33203, https://www.usnews.com/.../biden-says-vaccinated-dont...) govori sama za sebe.

Zaključno, voljeli bismo čuti vaša razmišljanja, te bismo zamolili da gospodinu Vidovu proslijedite naš upit ili mu barem neka od tih pitanja postavite prilikom sljedećeg njegovog gostovanja.

Hvala unaprijed i srdačan pozdrav,

Sapere Aude

 

Primjedbe