‼️ VAŽNO: nova cenzura na SA stranici ‼️

Na slici vidimo minhenski spomenik pokretu Bijele Ruže, koji je 40-ih intelektualno-aktivistički djelovala protiv nacističkog režima.


Sastavljena od jednog profesora i 5 studenata, Bijela Ruža pisala je intelektualne pamflete i grafite s ciljem kritike tadašnjeg monstruoznog režima. Nažalost, zbog kršenja cenzurističkih regulativa gotovo svi sudionici ovog herojskog pokreta uhićeni su i pogubljeni.


Nikada u povijesti cenzuristi nisu bili na strani dobra, pa tako ne mogu i neće biti ni ovi naši suvremeni. Cenzura pod maskom "zaštite od govora mržnje" i "zaštite od dezinformacija" perfidno je ubačena u UN-ove izvorne dokumente pod pritiscima tadašnjih totalitarnih režima, koji su igrom slučaja bili na pobjedničkoj strani u 2. svjetskom ratu. Komunistički režimi uspjeli su, primjerice, u UN-ovu Deklaraciju o ljudskim pravima nadodati termine kao što je "poticanje na diskriminaciju", pod čijom su krinkom kasnije progonili, zatvarali i ubijali ljude zbog krive riječi i riječi kritične prema vlasti. Sam Staljin je mnoge svoje cenzure opravdavao "borbom protiv dezinformacija", a indikativno je da je upravo tada i pod njegovom čizmom "dezinformacija" kao termin vrlo vjerojatno i nastala.


Naša se stranica još jednom pronašla na meti suvremene reinkarnacije tog sveprisutnog štetnog povijesnog fenomena kojeg danas nazivamo cenzurom. Prije koji dan, naime, citirali smo vodećeg hrvatskog stručnjaka za prognozu vremena, bez donošenja ikakvog kategoričkog zaključka (dapače, objavu završavamo s pitanjem "što vi mislite"), da bi nam moderni cenzuristi danas zamračili tu objavu pod opravdanjem "netočnih informacija", odnosno toga da "ta izjava ne dokazuje baš ništa".


Ostaje, međutim, nejasno što je "netočno" u našoj objavi - to da je dotična osoba tu izjavu izrekla, sama ta izjava ili zaključci koji su se iz nje izvukli. Nadalje, što znači da ta izjava "ništa ne dokazuje"? Ona u najmanju ruku dokazuje da ju je osoba u tom trenutku uistinu izgovorila. Opskurno i ideološki prebojano objašnjenje ove nove cenzure teži demantirati ono što je u izjavi bilo izrečeno, no ne vidimo kakve veze validnost tih teza ima s nama i s našom objavom u kojoj kažemo da je rečenica x bila izrečena od osobe y, što je nepobitna i dokazana činjenica.


Nažalost, kako to obično biva s cenzuristima i totalitarnim tendencijama, ovakva opskurna opravdanja cenzure postajat će samo sve opskurnija dok god kao društvo dozvoljavamo da se ona u bilo kojem obliku izvršava. Na kraju će se, u maniri ranije spomenutih totalitarističkih režima, svoditi isključivo na neopovrgljivu mantru da je ono što je cenzurirano "širilo dezinformacije i tako djelovalo protiv sistema/općeg dobra" ("opće dobro" se, dakako, mijenja ovisno o tome koji megalomanski divljaci su u danom trenutku na vlasti).


Herojstvo pripadnika Bijele Ruže nije samo u tome što su ustali protiv demonskog režima u datom vremenu i prostoru, već i u apstraktnijoj činjenici da su svoj intelekt i glas upogonili u ono što su smatrali ispravnim onda kada se to nije smjelo. Sloboda govora nije samo isprazna vrijednost kojom se šamaramo radi pobjede u raspravi, već najbolji i najžilaviji mehanizam kojim preispitujemo, kritiziramo i, na koncu, poboljšavamo sebe i svoju okolinu. Njezino onemogućavanje pod krinkom "netočnosti informacija" neće samo neizbježno sakriti potencijalno točne informacije (koje odstupaju od zadojenih službenih narativa), već će i otupiti kritičke mehanizme kojima pojedinac vrednuje činjenice kojima je okružen.


Niste na pravoj strani povijesti, gospodo, i nikakva količina ideoloških alarmizama kojima si opravdavate svoje antihumano, kolektivističko i propagandno djelovanje neće vas spasiti od toga da vas budućnost prepozna i kategorizira, kako je to činila i sa svim dosadašnjim cenzuristima. Ni oni svoju cenzuru nisu vršili zbog cenzure same nego zbog nekakvog prividnog "hitnog ostvarenja općeg dobra", koje se u vašem slučaju sakrilo iza manipulativne staljinističke "borbe s dezinformacijama".


Riječima jednog od pamfleta Bijele Ruže; "Zašto dopuštate ljudima na vlasti da vam korak po korak, otvoreno i tajno, otimaju jedno pravo za drugim, dok jednog dana ne shvatite da vam ništa nije preostalo, osim mehaniziranog državnog sustava kojim upravljaju kriminalci i pijanci?"

Primjedbe