Nova runda covida i američki izbori

Napisi o "novom soju covida" neće nas čuditi ako imamo na umu da se približavaju američki predsjednički izbori. Kao što je hrvatska vlada iskoristila covid za parazitno održavanje na vlasti, američki će establišment vrlo vjerojatno još jednom pokušati covidom povećati svoje šanse za pobjedu na izborima sljedeće godine. Vjerojatnost da se to dogodi proporcionalna je količini potpore koju će anti-establišmentski Trump dobivati tijekom predizborne kampanje. Podsjećamo da je aktualno američko vodstvo, osim nezapamćenog podizanja optužnica protiv svog vodećeg političkog protukandidata (i bivšeg predsjednika), u suradnji s tehno-korporacijama cenzuriralo i protukandidate iz svoje vlastite stranke (link u komentaru). 


S tim na umu, možemo zaključiti da svatko tko na zapadne izbore i dalje gleda kao na standardan demokratski proces, uistinu ne shvaća u kojem svijetu živi. Ovo je post-demokratsko vrijeme - vrijeme u kojem postoji privid demokracije, no koje zapravo ne funkcionira onako kako to mainstream sugerira. Tako ćemo često između propagandnih redaka iščitavati da ništa nije preekstremno u borbi za globalne ciljeve i spas svijeta, zbrajat ćemo prijetnje kandidatima koje je establišment proglasio nepodobnima, svjedočit ćemo cenzuri i linčevima onih koji ne plivaju uz bok ideološkoj plimi.


Prošlostoljetni su fašisti i komunisti u ime svojih (rasnih i besklasnih) utopija bili spremni žrtvovati sve i nisu dozvoljavali da se njihov "napredak" usporava trivijalnostima kao što su demokracija i ljudska prava. Kvazisvetost napretka ne preispituje se ni danas, pa se ni demokratski proces, kao preduvjet slobodnog i otvorenog društva, još jednom ne poštuje, samo što se ovoga puta to čini pod fasadom navodne slobode i otvorenosti. 


Stoga, ako uz standardnu aktualnu salvu klimatskog alarmizma ponovno počnemo na široj sceni slušati i o novim sojevima covida, možemo biti prilično sigurni da je establišment uznemiren, odnosno nesiguran u svoju izbornu pobjedu. Američki izbori predstavljat će centralno bojište globalizma i antiglobalizma, pa i (potencijalno) novo covid divljanje treba promatrati iz tog konteksta. 


Primjedbe