Sapere Aude - pregled aktualnosti i novosti

Ovim putem još jednom zahvaljujemo Ivici Srakočiću na prilici za gostovanje u njegovom podcastu Superhuman life. Iako je inicijalni dogovor bio da će podcast trajati 90 minuta, nakon pomnijeg uvida u teme odlučili smo ga produžiti na 2 sata. U razgovoru smo, međutim, zagrebali duboko ispod površine političkih, društvenih i duhovnih fenomena, pa ni dogovorenih 2 sata nije bilo dovoljno. Naš razgovor od punih 2.5 sata moći ćete pogledati sutra na njegovom kanalu. 

Ivičin rad, kako tijekom pandemije tako i općenito, dokazuje da pojedinac uistinu može, čak i u mračnijim društvenim razdobljima, napraviti istinsku promjenu u svijetu oko sebe. Umjesto povlačenja pred silama koje su mu proizvoljno zabranile rad, hrabro je ustao protiv njih, te je osim eksplicitnog odbacivanja nametnutih narativa, nastavio i sa svojom promocijom zdravog, sportskog i cjelovitog življenja. U razgovoru smo kroz dijalog pokušali dokučiti, u generalnim terminima, što se to događa s našom civilizacijom, ima li nade za njezin spas te kako se svaki pojedinac može/mora postaviti prema takvim prijelaznim i nestabilnim civilizacijskim periodima. 

***

Dosadašnji rad Sapere Aude, koji je u začetku bio potaknut jednom kolektivnom psihozom globalnih razmjera, još nam je jednom pokazao kako ono sjajno najjače blista kada je okruženo prljavštinom. Ljudi s kojima smo do sada surađivali u tom pokretu kojeg danas s punim pravom možemo prozvati pokretom otpora, nisu samo pružali protutežu sadržaju protuljudske progresivne ideologije i globalističke metode upravljanja svijetom već su svojim primjerom udarili i na formu djelovanja koju je moderni svijet prigrlio. U tom smislu, u komentaru prilažemo i naša prethodna podcast gostovanja - odrađena kod jednako hrabrih, intelektualno poštenih i duhovno čistih Ilije Aščića i Šimuna Šolje.

Suvremeno je društvo prepuno fragmentirajućih bombastičnih naslova, banalizacije kompleksnih fenomena, tribalističkih podjela, nesvjesnog dogmatizma i intelektualne lijenosti i pasivnosti. Kada smo krenuli s ovom platformom, ideja je bila udarati po prevalentnim društveno-političkim lažima, ali i proglastiti svojevrsni rat načinu na koji se politici, društvu i samoj egzistenciji danas uvelike pristupa. Zahvaljujemo svima koji su u tome sudjelovali i zajedno s nama ušli u tu borbu, te pozivamo sve na činjenje istoga. 

Odvojiti se od mainstreama još je uvijek podosta teško, jer i dalje u svima nama vlada implicitna misao da je ono što mainstream kaže "službeno", pa samim time i provjereno, nepristrano i relevantno. Vrijeme je da se taj narativ odbaci - mainstream je naprosto previše zastranio da bismo mu i dalje mogli dodjeljivati orden monopolističkog glasnika istine.

***

S tim na umu, s radošću najavljujemo i našu novu dogovorenu suradnju. Udruga Obnova renomirana je udruga u domaćim znanstvenim i humanističkim krugovima, a osnovana je s ciljem zaštite i razvijanja hrvatskog nacionalnog identiteta, ponajprije preko intelektualnog, znanstvenog i humanističkog rada. Njihov je znanstveni časopis dio Hrčka - centralnog portala za domaće znanstvene časopise, pa se radujemo tome da ćete na njemu ubuduće moći čitati i naše tekstove. 

Sapere Aude i Obnova okupili su se oko obrane i obnove zajedničkih tradicionalnih vrijednosti, vrijednosti koje su danas svestrano napadane. Detalje o budućim zajedničkim projektima i djelovanju pravovremeno ćemo najavljivati, a u međuvremenu pozivamo sve na upoznavanje i pregledavanje Obnove preko njihovog portala. 

***

Zahvaljujemo svima na dosadašnjem praćenju i čitanju, uz podsjetnik da Sapere Aude planira nastaviti rasti, nauštrb progresivnoj ideologiji, njezinim cenzurističkim mehanizmima i općenitim lažima koje su inficirale suvremeno društvo. 

Nastavljajmo se usuđivati misliti zajedno, pružajući tako otpor silama koje ugrožavaju same temelje naše civilizacije.

Primjedbe