Kako je presuda Trumpu presudila američkoj demokraciji

Donald Trump jučer je proglašen krivim na suđenju za njegovo navodno davanje mita 2016. godine. O tome ćemo naširoko moći čitati u mainstreamu kroz sljedeće dane. Nitko iz mainstreama pritom neće skinuti fasadu s te teze i sagledati što se nalazi iza nje. Iza nje se, naime, nalazi presedan američke demokracije i američkog pravnog sustava, u kojem je bivši predsjednik i aktualni predsjednički kandidat po prvi puta u povijesti pravno osuđen. Taj je presedan samo još jedna indikacija šireg urušavanja zapadne civilizacije o kojemu kontinuirano pišemo. 


Radikalno lijeva američka demokratska stranka ovim se potezom dodatno i nepovratno ekstremizirala te nulificirala i ono malo kontura demokracije koji su joj bili preostali. S jučerašnjim su se danom, dakle, službeno svrstali među antidemokratske stranke koje politički progone svoje protivnike. No takav je razvoj događaja bio neizbježan. Ljudi su to koji svojim neistomišljenicima godinama oduzimaju pravo na slobodu govora, koji potragu za istinom smjenjuju igrama moći, koji na svoje građane gledaju kroz neopoganske tribalističke okvire "onih koji tlače" protiv "onih potlačenih", koji umjesto pojedinca u pojedincu vide pripadnika rasne, seksualne ili spolne grupacije i sukladno tome ga prosuđuju. 


Grijeh za sobom u pravilu vuče nove grijehe, pa je tako postupna višedesetljetna ideološka radikalizacija američke duboke države i njihove primarne političke stranke sada dovela do toga da američki pravni sustav reduciraju na svoje parapolitičko tijelo, na način sličan onome kada su tijekom covid godina iskorištavali demokratske poluge vlasti kako bi politički progonili neposlušne građane. Dobro se sjećamo, primjerice, izjave Bijele kuće ususret Božiću 2021. godine, kojom su necijepljenim građanima poručili da iščekuju "zimu teške bolesti i smrti za sebe i svoje obitelji". Tisuće necijepljenih građana u tom je periodu ostalo bez posla, a mnogi su od njih za svoju političku nepodobnost i zakonski odgovarali. Aktualno je državno vodstvo istovremeno izgovaralo jednu za drugom velikom laži, kao što je ona da cjepivo štiti od zaraze ili ona da virus nije stvoren u laboratoriju (te da ga nisu baš njihovi činovnici dovukli u američke granice). No covid je samo jedan u nizu primjera njihovog društveno-političkog divljanja.


Danas dokazano znamo i da su manipulirali prethodnim predsjedničkim izborima 2020. godine tako što su tadašnjem vodstvu Twittera davali naloge o tome koje vijesti i koje ljude treba cenzurirati, a što treba promovirati. Provjereno znamo i da su godinama u javnost gurali blatantnu neosnovanu laž o navodnom ruskom utjecaju na za njih izgubljene izbore 2016. godine. Znamo da je u Bijeloj kući prošle godine pronađen kokain. Znamo da je aktualni predsjednik Joe Biden, kojem su danas puna usta rasne tolerancije, desetljećima zagovarao rasnu segregaciju u američkim školama. Znamo da je isti taj Biden formalno uveo krajnje upitnu i radikalno ideološku tzv. "terapiju promjene spola", koja se u ovom trenutku izvršava na djeci i odraslima diljem Amerike. Znamo da planski rade na raspirivanju rasne mržnje u Americi, među ostalim i preko nikad povučene laži o ubojstvu Georga Floyda na temelju koje su američke ulice gorjele 2020. godine. Znamo i o suspektnim poslovnim vezama predsjednikova sina, inače okorjelog narkomana, s ukrajinskim energetskim lobijem. I tako dalje. Mnogo toga znamo, a opet, čini se, ne znamo ništa. 


Ni za jedno od navedenih djela nitko nije odgovarao, a odgovarali nisu i zato što ih za mnoge od tih stvari nitko nikada nije upitao. Bidena, primjerice, nitko nije upitao kako komentira zastrašujuće napise svoje danas odrasle kćerke Ashley, koja u svojim dnevnicima opisuje čudne događaje iz svog djetinjstva kada joj je otac ulazio u tuš tijekom tuširanja. Naravno, ti su napisi također opovrgavani od mainstreama, no razliku u pristupu Bidenovim grijesima usporedno s Trumpovim ne treba posebno naglašavati.


Na kraju, što reći o Trumpovom slučaju kao takvom? Ništa. Ima li istine u tome da je on jednoj ženi dao mito tijekom predizborne kampanje prije 8 godina u ovom je trenutku nemoguće utvrditi, jer je proces koji je to utvrđivao očito politički motiviran. Provjereno pak znamo, ponavljamo, da je Biden posredno, preko poslušnog bivšeg Twitterovog vodstva, utjecao na ishod izbora 2020. godine. Tzv. "Twitter dokumenti", objelodanjeni od strane Elona Muska i niza nezavisnih novinara, ilustriraju koliko nepodnošljivo lako na današnjem zapadu dolazi do udruživanje politike i korporacija (i medija) te kako naša tehnološka dostignuća omogućavaju društveni inženjering nezapamćenih razmjera. 


"Oni ne hvataju mene, već hvataju vas - ja im igrom slučaja stojim na putu". Tako je Trump govorio još davne 2016. Kao mnoge druge njegove prognoze i ta se pokazala točnom. Pojedinci i grupacije koje politički progone bivšeg predsjednika najveće zapadne velesile tim su potezom dokazale da u svojim ciljevima nemaju baš nikakve granice. Ako mogu doći do njega, uistinu mogu doći do svakog od nas. Svatko od nas, stoga, morat će se upitati kakvo društvo želi za svoju djecu - želimo li uistinu transhumanizam, rodnu ideologiju, političke progone i cenzuru maskiranu u političku korektnost ili na to pristajemo svojom pasivnošću i žrtvovanjem istine na oltaru lažljivog i pogubljenog duha vremena. Budućnost na zapadu bit će odjevena u nikad viđeni tehno-totalitarizam ili u tradicionalnu demokraciju. Dio odgovora na pitanje koje će civilizacijsko odijelo nositi naša djeca dobit ćemo na ovogodišnjim američkim izborima. Naravno, pod uvjetom da do izbora uopće dođe.

Primjedbe