2 + 2 = 5?

Tijekom predsjedničkog mandata Donalda Trumpa neke od glavnih razgovornih točaka progresivaca bile su:

  • Trumpova nemoralnost i manjak empatije u zagovaranju izgradnje zida na granici, 
  • Trumpov karakter koji će dovesti do trećeg svjetskog rata,
  • Trumpova izgledna smjena demokracije tiranijom,
  • Trumpov manjak političkog iskustva koji će dovesti do ekonomskog rasula. 

Nakon što su 2020. teškim manipulacijama preuzeli kormilo SAD-a progresivci su redom: 

  • uzrokovali tolike priljeve ilegalne migracije da su sada i sami počeli zagovarati "netolerantni, fašistički zid na granici", 
  • doveli do ruba trećeg svjetskog rata, 
  • na period od 3 godine ukinuli demokratske procese i pozivali na apsolutnu poslušnost u ime umjetno stvorenog virusa,
  • demolirali američku ekonomiju. 

***

Najstrašnije pritom nije njihovo licemjerje. Štoviše, to što oni rade uopće nije licemjerje, već prosto promišljeno i brutalno laganje. Lagali su kada su tvrdili da im je stalo do migranata te kada su hipijevski laprdali o napuštanju zastarjelog koncepta državnih granica, jednako kako lažu sada kada kažu da zbog tuđih državnih granica valja stupiti u svjetski rat. Lagali su i svaki puta kada su se pozivali na demokraciju, budući da njihov jednopartijski totalitarni sustav skriven pod permisivni liberalizam s vladavinom naroda nema veze.

Ne, najstrašnije je što su u svom planskom fragmentiranju ljudskog uma toliko uspješni da u dobu hiperinformiranosti mogu pojedinca jedan dan uvjeriti u to da je zid bijel, a drugi ne samo da je crn već da je oduvijek bio crn. Dva i dva su uistinu, sukladno Orwellovim najcrnjim scenarijima, postali pet. No sutra mogu biti i šest ukoliko Partija tako odluči. Ništa, pa ni namjerno isprovocirani svjetski rat nije toliko strašno koliko je strašna ta spoznaja. 

Giordano Bruno u 16. je stoljeću prognozirao da buduće tiranije neće vladati represijom i nasiljem, već usađivanjem svoje nadzbilje u ljudski um. Stanje posljedične umne rascjepkanosti i otuđenja od istine kazne su same u sebi, stoga nikakva daljnja izvanjska kazna oboljelom umu nije potrebna. Danas sveprisutno fragmentirano otuđenje najskuplja je cijena koju naša duša može platiti.

#SapereAude

Primjedbe