Neron je svirao dok je Rim gorio

Progresivna ideologija sve češće svoju agresivnu prirodu iskazuje ne samo verbalno već i fizički. Kontinuiranim napadima na članove vodeće njemačke konzervativne stranke, tzv. "protuprosvjedima" kojima se diljem Europe teži onemogućiti okupljanja građana s nepodobnim stavovima, zatvaranjima javnih osoba koje ne žele sudjelovati u gušenju slobodnog govora itd. sada su pridodana i dva pokušaja atentata na vodećeg antimainstream političara Donalda Trumpa. 

Jedini razlog zašto prosječan čovjek za te slučajeve ne zna, ili zna ali je previše fragmentiran da bi ih mogao spoznati kao posljedice istog uzroka, jest to što se u mainstream medijima o njima većinski šuti, a mainstream mediji su u tim izgubljenim umovima i dalje glasnici istine. Intelektualno lijenoj i pasivnoj masi u koju se naša civilizacija pretvorila jednoumlje ne smeta dok god dobrobit njezinih članova nije eksplicitno i direktno ugrožena. 

Do ugrožavanja će, međutim, neizbježno doći, jer povijest uči da ideološke radikalizacije uvijek dovode do nasilnog vrenja u kojemu ničija sigurnost nije zagarantirana. Tek kada njihova sigurnost dođe pod upitnik, tek tada će se spomenuti "apolitični" pojedinci upitati kako je moguće da je do ovoga došlo. Tek kada pravovjerne čizme koje su godinama rušile vrata njihovih susjeda, a oni su šutjeli, dođu i pred njihova vrata, tada će možda shvatiti svoje grijehe propusta. 

Neka, stoga, laprdaju i dalje o tome kako je sve u redu i kako ne treba pretjerivati s crnim prognozama, dok se društvo oko njih urušava - dok cenzura prožima sve veći dio našeg javnog prostora, dok progresivno jednoumlje proždire intelektualnu raznovrsnost, dok ovaj pogubljeni duh vremena sve češće svoju agresiju prelijeva iz verbalnih prijetnji u iznimno stvarno fizičko nasilje. 

Mi ćemo ih nastaviti podsjećati da su na njihovom "liberalnom" zapadu na politički nepodobnog kandidata pokušana dva atentata, da je prije toga pravni sustav instrumentaliziran kako bi ga se zatvorilo, te da se mainstream oligarhija, osim s pravosuđem, dokazano udružila i s tehno-korporacijama kako bi manipulirala prethodnim izborima u samoprozvanoj "najslobodnijoj zemlji na svijetu". Nastavit ćemo i s podsjećanjem da svojom šutnjom implicitno podržavaju takve obrasce. 

Pritom, budući da se danas svi vole kititi perjem antifašizma, vjerujemo da ne treba podsjećati na krovno ime tih obrazaca. Naši inkluzivni i hrabri sugrađani antifašisti, ne sumnjamo, znaju da je fašizam po svojoj općeprihvaćenoj definiciji sustav u kojemu su politika, mediji, pravosuđe i korporacije udruženi oko istog dogmatičnog i nepropitkivog ideološkog cilja. 

Ali, dobro - na zapadu toga nema. Na zapadu je sve u redu, dok god nam ovi odozgo, pa makar oni bili i fašisti, serviraju hedonističke i dekadentne darove u kojima možemo sebično uživati. Ima još vremena prije nego što čizme dođu pred moja vrata. Neka violina svira dok carstvo gori. 

#SapereAude

Primjedbe